Quinoabiffar

Lill-lördag är här och idag blev det bland annat quinoabiffar i köket.
Det här är nog en av mina vardagsfavoriter, quinoabiffarna funkar med alla möjliga tillbehör, de går bra att frysa in eller att bara ha i kylen och kunna äta kalla när hungern smyger sig på. Jag gör gärna en extra stor sats när jag lagar dem och använder när jag förberedar matlådor för veckan. 
 
 
Ingredienser
650g kokt quinoa (ca 3 dl okokt)
100g spenat
120g parmesan
4 st ägg
1 msk paprikapulver
3-4 vitlöksklyftor
1 lime eller citron, skal och saft
olivolja 
salt och peppar
 
Koka quinonan och ställ den åt sidan så den svalnar. Riv isär spenaten något och stek den lätt tillsammans med olivolja, vitlök och salt. Riv parmesanen relativt fint och blanda alla ingredienser till en smet. Snåla varken på parmesan eller salt, det är vad som kommer sätta smak på biffarna och glöm inte provsmaka mängden salt och kryddor. Stek biffarna i en panna med olivolja tills de är gyllenbruna. Storleken är valfri men jag brukar för enkelhetens skull använda ett 1/2 dl mått att ta smeten och lägga i pannan. De blir lagom stora och får en fin form. Var försiktig första gången du vänder biffarna i pannan så de inte faller isär. Recepter är på en relativt stor sats som blir ca 24 biffar, för mig blir det 5-6 portioner. 
 
Näringinnehåll (per portion, ca 5 biffar):  360 kcal, protein 19g, kolhydrater 29g, fett 17g.  
 
 
Mitt i matlagningen kom syrran över så det blev en liten spontanluch med provsmakning av biffarna och egengjord juice med apelsin, jordgubb och passionsfrukt. Resultatet blev mer än godkänt!
 
 
 
 
 
 
Mat